Ύπνος και Ευεξία

ΥΠΝΟΣ + ΕΥΕΞΙΑ

 Ο ύπνος είναι μία φυσιολογική διαδικασία απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου

Η σημασία του καλού ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό έχει γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο που στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τον ύπνο ως μία μορφή επικοινωνίας με τους θεούς.

Δυστυχώς, όμως, ο «καλός ύπνος» είναι για πολλούς ανθρώπους ένα άπιαστο όνειρο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι ο 1 στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται είτε με την ποιότητα είτε με την ποσότητα του ύπνου.

Υπολογίζεται ότι o ένας στου 3 ενήλικες αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται είτε με την ποιότητα είτε με την ποσότητα του ύπνου.

Το πρόβλημα είναι συχνότερα στις γυναίκες, σε εργαζομένους σε βάρδιες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η αϋπνία μπορεί να συνδέεται με ιατρικά θέματα αλλά και με το άγχος και την υπερένταση της καθημερινότητας.

Τι είναι αϋπνία;

Η αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο νιώθει ότι η διάρκεια ή/και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι ικανοποιητικές

Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από

  • δυσκολία στην επέλευση του ύπνου
  • συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυσκολία να επέλθει ξανά ο ύπνος,
  • πολύ πρωινή αφύπνιση
  • Κακής ποιότητας ύπνος που δεν ξεκουράζει τον οργανισμό
  • κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που μειώνει την απόδοση στην εργασία και δυσκολεύει την ανταπόκριση στις καθημερινές δραστηριότητες

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά;

Η ποσότητα του ύπνου που είναι απαραίτητη διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, οι καθημερινές δραστηριότητες (τρόπος ζωής, άσκηση κ.ά.)

Ο ύπνος είναι επαρκής όταν κάποιος ξυπνάει και αισθάνεται ανανεωμένος χωρίς να νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην προσπάθειά του να  ευαισθητοποιήσει τόσο το κοινό όσο και τους επαγγελματίες υγείας για τη σημασία του επαρκούς σε ποσότητα και ποιότητα ύπνου έχει θεσπίσει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

Γιατί είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση όλων για τη σημασία του ύπνου;

Ένας καλός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης και της μάθησης, στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση καθώς και τη βελτίωση της διάθεσης.

  • Μνήμη και μάθηση

Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης, της μάθησης και της σκέψης. Η στέρηση του ύπνου μειώνει τα αποτελέσματα στις γνωστικές δοκιμασίες και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης ενώ έχει συσχετιστεί και με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

  • Νευρικό σύστημα

Κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνεται η λειτουργία των νευρώνων.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψή του σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για λοιμώξεις

  • Ανάπτυξη

Ο ύπνος είναι σημαντικός κατά την παιδική και εφηβική ηλικία γιατί κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη

  • Κυτταρική ανανέωση

Κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων γεγονός που καθιστά τον ύπνο πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς

  • Βελτίωση της διάθεσης και κοινωνική συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια του ύπνου διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα διασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με μία διεθνή μελέτη στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα (μελέτη Equinox) που είχε στόχο την διερεύνηση των συνεπειών του διαταραγμένου ύπνου, η αϋπνία συσχετίστηκε με μειωμένη παραγωγικότητα και αύξηση των ατυχημάτων.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας αλλά μια νέα προσέγγιση έρχεται να δώσει το νέο συμπλήρωμα διατροφής, η Valetonina®, που κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά από τη Win Medica.

H Valetonina® είναι ένας νέος και πρωτοποριακός συνδυασμός Μελατονίνης και Βαλεριάνας.

Ο πρωτοποριακός αυτός συνδυασμός έχει σχεδιαστεί με μία καινοτόμο προσέγγιση, η οποία επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της Valetonina®, τη Μελατονίνη και τη Βαλεριάνα, σε διαφορετικούς χρόνους εξασφαλίζοντας έτσι διπλή και παρατεταμένη δράση.

Η επικάλυψη του δισκίου, η οποία περιέχει  τη  Μελατονίνη, διαλύεται γρήγορα συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που έρχεται ο ύπνος.

Στο εσωτερικό του δισκίου, δηλ. στον πυρήνα βρίσκεται η βαλεριάνα (εκχύλισμα ρίζας), η απελευθέρωση της οποίας γίνεται σε δεύτερο χρόνο ευνοώντας τη χαλάρωση που απειλείται από το καθημερινό στρες

Το αποτέλεσμα είναι ένας παρατεταμένος, ήρεμος και ποιοτικός ύπνος, ο οποίος μας προσφέρει ένα ευχάριστο ξύπνημα και ενέργεια κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας

Μελατονίνη – Ο ρυθμιστής του εσωτερικού μας ρολογιού

Η μελατονίνη είναι μία φυσική ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας και η οποία καθορίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, δηλ. είναι ο ρυθμιστής του εσωτερικού μας ρολογιού.

Το ρολόι του οργανισμού μας ελέγχει πόση μελατονίνη παράγεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Η έκκριση της μελατονίνης αυξάνει αργά το απόγευμα, κορυφώνεται στο μέσο της νύχτας ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες μειώνεται ώστε να επιτευχθεί η πρωινή αφύπνιση. Ο κύριος παράγοντας που την επηρεάζει είναι το φως.

Τα φυσικά επίπεδα της μελατονίνης παρουσιάζουν μία πτώση με την πρόοδο της ηλικίας με αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαταραχών ύπνου, κυρίως μετά τη μέση ηλικία.

Στα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες έχει αποδειχθεί ότι μετά από λήψη μελατονίνης για 3 εβδομάδες  η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, οι νυχτερινές αφυπνίσεις μειώνονται και πρωτίστως μειώνεται ο χρόνος ως την επίτευξη του ύπνου, δηλ. κοιμούνται πιο γρήγορα.

Η μελατονίνη επιτρέπει τη βελτίωση του νυχτερινού ύπνου ωστε να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βαλεριάνα – το ηρεμιστικό της φύσης

Η βαλεριάνα είναι φυτό γνωστό από την  αρχαιότητα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην ύπαρξη ουσιών, όπως το βαλερενικό οξύ.

Το όνομά της προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει υγεία ή δύναμη. Η Βαλεριάνα συμβάλλει στη μείωση των καταστάσεων έντασης και ταραχής και ευνοεί φυσικά και το γαλήνιο ύπνο.

 

Πηγή: World Sleep day® 2016 (worldsleepday.org/pressreleases), http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/G00-G99/G40-G47/G47-/G47.0, sleepmed.gr, Φύλλο οδηγιών του προϊόντος Valetonina®