H κρίση του κοροναϊού ανέδειξε δύο κρίσιμους πυλώνες για τη δημόσια υγεία: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Όσοι είχαν στο μυαλό τους να υποβαθμίσουν τις ανάγκες και τον εκσυγχρομισμό του ΕΣΥ, αντιλαμβάνονται τώρα ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τις αντιλήψεις τους. Το ΕΣΥ αποτελεί κατάκτηση της κοινωνίας. Η στήριξή του είναι προτεραιότητα του κοινωνικού κράτους, ασπίδα για την υγεία των πολιτών.
Όσοι πάλι αντιμετωπίζουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ως “φτωχό συγγενή” της αγοράς φαρμάκου, αρνούμενοι να ακούσουν τα μηνύματα αγωνίας και ευθύνης που στέλνει, χρόνια τώρα, καλά θα κάνουν να σκύψουν στα ανοιχτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας προικισμένος κλάδος, με τεράστια συνεισφορά στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι τραυματισμένες υποδομές και οι παραμελημένοι άνθρωποι του ΕΣΥ κράτησαν Θερμοπύλες, με υπεράνθρωπο αγώνα. Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διασφάλισαν την επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων για τους ασθενείς, δουλεύοντας (σε αντίξοες συνθήκες) σε 24ωρη βάση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλήρης και ομαλός εφοδιασμός των νοσοκομείων καθώς και η κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων με χρόνια νοσήματα.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο: Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της δημόσιας υγείας. Διαθέτουν έτοιμα αποθέματα φαρμάκων σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, ενώ είναι σε θέση να καλύψουν το 60% σε όγκο των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και το 50% των νοσοκομειακών, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις άσκοπες εισαγωγές. Κανείς ασθενής με διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα δεν θα μείνει χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα του, σε αυτή την απρόσμενη κρίση.
Ανέλαβαν, επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Οι Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου – με το εξειδικευμένο προσωπικό τους και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους – παρακολουθούν στενά επίσης τις επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στα υπό έρευνα θεραπευτικά σχήματα για τον νέο κοροναϊό και βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να διαθέσουν εφόσον χρειαστεί τις μονάδες παραγωγής τους στο κράτος για την παραγωγή όποιας θεραπείας κριθεί σκόπιμη.
Λίγες χώρες διαθέτουν το δικό μας προνόμιο της αυξημένης αυτάρκειας σε φάρμακα. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, παρά το κλίμα της γενικευμένης αβεβαιότητας, αποτελούν παράγοντα σταθερότητας για το σύστημα υγείας, καθώς περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένοι καλύπτουν σήμερα τις θεραπευτικές τους ανάγκες με άριστης ποιότητας ελληνικά φάρμακα.
Όλοι λίγο – πολύ αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ. Ίσως πρέπει να γνωρίσουμε, με την ευκαιρία, και τη σημασία της ύπαρξης και ανάπτυξης Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.